Ett av skälen till att jag grundat den interaktiva tankesmedjan Forum Internet tillsammans med Internetforskare och Dataföreningen, är att jag vill dela med mig av mina erfarenheter och ev. insikter vad gäller att fånga in händelser på nätet i ett så tidigt skede som möjligt.

Att ha en neutral plattform vid sidan av mitt företag Lerdell Investigations gör det lättare att delta i debatten när en Internetrelaterad katastrof inträffar.

Att skolskjutningen som inträffade i Finland tidigare i veckan till en del har med Internet att göra är något som vi genom media inte kunnat undgå. Återigen är det YouTube som står i centrum för uppmärksamheten.

Vi har också blivit informerade om att polisen – i såväl Sverige som Finland – börjat utreda hot och extrema yttringar på nätet. Och det är ju utmärkt.

Dock när jag en misstanke om att polismyndigheterna, skolor och även nätföretag som Google (vilka äger YouTube), kan förbättra Internetbevakningen avsevärt. Framför allt genom att på egen hand patrullera nätet på de platser där dessa hot förekommer och inte invänta tips från allmänhet, släkt eller lärare innan man tittar närmare på nätet.

Jag delar gärna med mig av mina erfarenheter inom det här området, så de skolledare, Internetaktörer och till och med poliser som vill diskutera frågan är varmt välkomna att ta kontakt med mig (via kontaktformuläret här intill, till exempel).

/David Lerdell

Läs mer om skolskjutningarna i Kauhajoki och Kauhajoki :

Saari drevs av ett djupt hat / Så hände det igen/Finländsk sorg blandas med självrannsakan /16-åring anhållen hotade på Youtube / 16-åring anhölls efter vapenfilm på Youtube / Finland sörjer/SIGNERAT/Ulrika Hotopp  /16-åring greps efter internethot /”Det förekommer att vi ingriper”  / Offer hedras på nätet / Hård kritik mot polisen  /Saari: ”Hela livet är ett krig”  /Finska vapenregler kan skärpas  / Kan ha kopierat morden i Jokela  / Sorg i Finland efter skolmassakern 2 3  / Mardrömmen ingen ville uppleva igen  / Svårt att identifiera offren  /  Saari gillade skräckfilmer  / Vem var hans medhjälpare?  / Experten: ”Mobbning gör ingen till massmördare”  / Köpte vapnet i augusti   /”Han var som vem som helst”  / 22-åringens största intresse: massmord  / Folkbildning på nätet  / Tydliga likheter med Jokela  / Polisen om vapenfilmerna på nätet: Slå larm   / Polisen kontaktade aldrig skolan   / Svenska dårar är väl ungefär som finska  / Matti Juhani Saari sköt ihjäl tio  / Slående likheter mellan dåden i Jokela och Kauhajoki   / Gärningsman hotade på Youtube   / Polisen släppte massmördaren  / Gärningsmannen kan finnas på Youtube  / Unga samlas snabbt på sociala sajter efter skolskjutningen  / Filmer på Youtube misstänks visa skytten  /  ”Internet har en utomordentligt stor betydelse”   /   Det förekommer att vi ingriper”    /   Polisen har för dålig kunskap”    /    DN:s Lasse Wierup   /  Rädslan för skottdåd sprider sig till Sverige /16-åring hotade att döda  /   ”Jag njuter av att se blodet stänka.”  / Sålde mordvapnet / Unga diskuterar morden på internetforum / Ska man ta internetforumen på allvar?”Internet har en utomordentligt stor betydelse”   /  Morden försvaras på nätet / ”Jag njuter av att se blodet stänka.” / Bengt Svenson om skolskjutningarHistorien upprepar sig  / Finns det några varningstecken?  / Varför låg filmen på skjutbanan ute på Youtube?  / P1 rapporterar bäst om tragedin   / De drabbas av blogghatet /