Idag var intervjun med mig angående hur man bör hantera rykten på nätet införd i Dagens Nyheter. Artikeln är ett samarbete med tidningen Chef.

Allt fler rekryterare använder internet för att granska kandidater. Därför gäller det att vara förberedd.

I artikeln var följande tips publicerade:

Kontrollera vad som skrivs om dig. Sök upp de bloggar, eller diskussionsforum där ditt namn kan tänkas figurera. Antingen manuellt eller genom en automatiserad tjänst. Stava ditt namn på olika sätt så att du får fram många träffar.

Var förberedd. Medierna snappar lätt upp vad som skrivs om dig på nätet. De utgår ifrån att det finns ett korn av sanning, även i rykten. Om ryktet även gäller ditt företag, ta hjälp av kommunikationschefen för att bemöta påhoppen.

Var försiktig med motattacker. Det lönar sig sällan att besvarar kritiska inlägg på bloggar. Det kan till och med förvärra ryktesspridningen. Om ryktesspridningen är massiv och går ut över ditt företag kan du lägga ut egen information på företagets sajt där du klargör fakta.

Kontakta dina partners. Om du hittar något som är riktigt sårbart för din karriär: Kontakta dina ägare, intressenter, kunder och partners genom ett utskick där du ger dem den korrekta versionen. Använd denna metod med urskiljning.

Odla ett positivt varumärke. Lägg ut profiler på sociala forum. Då har du kontroll över vilken bild som sprids av dig.

[tags]DN, Dagens Nyheter, Chef, ledarskap, rykten, rykteshantering, omvärldsbevakning, internetbevakning, Lerdell, Lerdell Investigations, rekrytering, Facebook[/tags]