Nu när det står klart att Barack Obama är demokraternas presidentkandidat rustar bägge sidor inför en intensiv valkampanj där en hel del smutskastning förväntas.

Smutskastningen av Obama började redan under primärvalen, där motståndarna kom med insinuationer om Obamas religiösa tillhörighet bland annat, men där republikanerna kan förväntas gå bra mycket längre än till insinuationer

För att bemöta denna typ av rykten och skvaller har Obamas kampanjledning därför satt upp en särskild sajt under domänen fightthesmears.com där man bemöter rykte efter rykte (SvD).

Fight the Smears

Att Internet kommer att utgöra en allt viktigare arena inför detta presidentval står klart, och genom att gå på attack vinner Obama två fördelar. För det första gör han det mycket svårt för motståndarna att nå trovärdighet och genomslag i sin ryktesspridning. För det andra gör Obama sig mindre beroende av media – som i USA är väldigt ideoligskt färgad där republikanerna lyckats nå genomslag genom Fox News och debattörer som Rush Limbaugh – genom att gå förbi media och tala direkt till sina väljare.

För att nå denna effekt – att sidsteppa media och nå folket direkt – måste hans stab dock bli bättre på sökmotoroptimering, förvånande nog. När jag genomförde ett antal sökningar som en amerikansk väljare kan förväntas söka hamnade Fight the Smears långt ned i sökresultaten.

Det skulle vara intressant att veta hur de bevakar dessa rykten. Jag för min del kommer att bevaka Fight the Smears för att se hur de hanterar rykten som gränsar till sanning, och om de lyckas bättre med sin sökoptimering.

/David Lerdell