Det är väl bara fråga om dagar innan någon svensk kopia av sajten glassdoor.com ser dagens ljus. På Glassdoor kan den som vill – och berättar om den egna lönen och arbetsvillkoren – kritisera och ta del av andra medlemmars bedömning av den egna chefen och arbetsplatsen.

Glassdoor

Personerna bakom Glassdoor säger sig naturligtvis drivas av att skapa en ökad genomskinlighet (transparency) med en ökad ärlighet och förbättrat arbetsklimat som följd. Och det är säkert så.

We were hoping the name was obvious, but just in case it needs some explanation — Glassdoor was selected because we’re helping people look inside a company, through the closed doors and office walls to get better insight into jobs and workplaces.

Dock kan man vara övertygad om att denna typ av initiativ som erbjuder en utmärkt plattform för anonymiserad ryktesspridning kommer att missbrukas av mindre lojala medarbetare samt inte minst av företag som får ytterligare en webbresurs för att bedriva medvetna kampanjer mot sina konkurrenter.

Vi bevakar rutinmässigt denna typ av resurser på uppdrag av våra klienter och jag lovar att berätta för er när en svensk glassdörr öppnas.